home | sitemap

Stijl-variabelen

In principe bepaald de vormgever alle ‘vaste’ inhoud van een stijl/html-bestand. Het kan echter handig zijn om de redacteur van een website toch enige controle te geven. Dit kan via de stijl-variabelen.

Via de stijl-variabelen kan de vormgever de redacteur bijvoorbeeld bepaalde informatie wel/niet laten tonen en/of bepaalde 'instellingen' als teksten of afbeeldingen laten wijzigen.

Bij de keuze van een stijl kan de redacteur deze variabelen dan instellen met de ‘stijl-instellingen’ knop naast de stijl.

Aan het eind van deze pagina staat een overzicht met voorbeelden per type.

De volgende typen variabelen kunnen worden ingesteld (het aantal en de volgorde is vrij):

geen  Als geen type wordt opgegeven, dan kan de redacteur gewoon tekst invoeren. 
bool  De redacteur kan een instelling op ‘Ja’ of ‘Nee’ zetten. Hiermee kan een redacteur bijvoorbeeld een onderdeel in de pagina (een nieuwsblok, etc.) wel of niet tonen.
page  Hiermee kan een redacteur een (link naar een) pagina instellen. Naast het invoerveld staat de sitemap-knop om een pagina te selecteren.
pagepopup 

Net als page, maar met een extra dropdown waaruit een gedefinieerde popup kan worden gekozen. Op deze manier kan de redacteur zelf bepalen of, en zo ja, in welke popup een link geopend moet worden.

doc 

Hiermee kan een redacteur een (link naar een) document instellen. Naast het invoerveld staat de documenten-knop om een document te selecteren.

docmap 

Toont een dropdown met de mappen van documenten. Deze variabele kan worden gebruikt in combinatie met maatwerk zodat een redacteur bijv. een map met documenten voor een overzicht kan selecteren. 

docinfo 

Gelijk aan 'doc'. Het cms voegt nu echter ook type/extensie, titel, grootte, etc. en eventuele stijl-variabelen van dit document toe als een stijl-variabele. Zie voorbeelden hieronder.

docarray  Een combinatie van 'docmap' en 'docinfo'. Met 'docarray' kan een redacteur een map kiezen ('docmap'). De documenten in deze map worden vervolgens in een array aangeboden waarbij elk element de informatie over dat document bevat ('docinfo').
img  Hiermee kan een redacteur een afbeelding instellen. Naast het invoerveld staat de afbeelding-knop om een afbeelding te selecteren. 
imgXXXxYYY  Het cms kan afbeeldingen op ingestelde afmetingen vergroten/verkleinen. Als in de vormgeving bijvoorbeeld ruimte is voor enkele (achtergrond)afbeeldingen die een vast formaat moeten hebben, dan kan door het formaat tussen haakjes achter de img-variabele te zetten, de redacteur 'gedwongen' worden een afbeelding van dit formaat te kiezen: de popup met afbeelding opent dan namelijk de map met de afbeeldingen van dit formaat. (De redacteur kan echter nog steeds andere formaten van afbeeldingen kiezen indien hij dat wenst.) 
imgmap  Toont een dropdown met de mappen van afbeeldingen. Deze variabele kan worden gebruikt in combinatie met maatwerk zodat een redacteur bijv. een map met afbeeldingen voor een fotoalbum kan selecteren.
imginfo Gelijk aan 'img'. Het cms voegt nu echter ook type/extensie, breedte, hoogte, alt-tekst, etc. en eventuele stijl-variabelen van deze afbeelding toe als een stijl-variabele. Zie voorbeelden hieronder.
imgarray

Een combinatie van 'imgmap' en 'imginfo'. Met 'maparray' kan een redacteur een map kiezen ('imgmap'). De afbeeldingen in deze map worden vervolgens in een array aangeboden waarbij elk element de informatie over die afbeelding bevat ('imginfo'). 

lijst  Hiermee kan de redacteur de mogelijk worden gegeven om een keuze te maken uit een lijst. Deze variabele lijkt op de bool-variabele, alleen met een onbeperkt aantal keuzes.
list Toont een veld met een knop waarmee de redacteur eenvoudig een lijst-macro ([­LIST ...]) kan opnemen als stijl-variabele.
color  Hiermee kan een redacteur een kleur instellen. Naast het invoerveld staat de kleur-knop om een kleur te selecteren. 
html In plaats van een vrij tekstveld verschijnt een eenvoudige WYSIWYG-editor. In vrije tekstvelden (als geen type opgegeven) kunnen gewoon HTML-tags gebruikt worden. Echter, om redacteuren te ondersteunen kan de WYSIWYG-editor worden gebruikt zodat de HTML-tags niet expliciet ingegeven hoeven te worden.
flashvars Toont een dropdown om een XML-bestand te kiezen.
form  Toont een dropdown on een formulier te kiezen.

Opgeven van stijl-variabelen

Stijl-variabelen kunnen bij de configuratie van een stijl worden opgegeven. Hier is 1 invoerveld voor beschikbaar. De variabelen mogen als 1 lange regel opgegeven worden (gescheiden door een komma), maar handiger is het uiteraard om elke variabele op een nieuwe regel te plaatsen. Om de redeacteur bijvoorbeeld een kleur, een hyperlink en een tekst te laten kiezen dient het volgende te worden opgegeven:

Kleur achtergrond:varColorBg(color),Contact-pagina:tmplContactPagina(page),Titel blok:myTitle

of per regel:

Kleur achtergrond:varColorBg(color)
Contact-pagina:tmplContactPagina(page)
Titel blok:myTitle

Elke variabele bestaat uit een titel zoals de redacteur deze te zien krijgt, gevolgd door een dubbele punt en de naam van de variabele zoals deze later in het html-bestand gebruikt gaat worden.

De titel kan geheel vrij gekozen worden en dient geen dubbele punt te bevatten. De dubbele punt dient als scheidingsteken tussen naam en de variabele. De naam van de variabele is ook vrij te kiezen, maar mag geen spaties of leestekens bevatten. Tussen haakjes staat eventueel het type variabele.

Opmaak stijl-variabelen

Bij een groot aantal stijl-variabelen kan het handig zijn ze groeperen en te voorzien van een titel of subtitel.

Als de titel (=naam variabele) niet gevolgd wordt door een dubbele punt en naam variabele, dan zal het cms de titel vet/onderstreept weergeven.
Een subtitel (alleen vetgedrukt) kun je laten weergeven door de titel te laten beginnen met -- (2 min-tekens).

Indien gewenst kun je (tijdelijke) stijl-variabelen uitcommentarieren. Als je een regel binnen de stijl-variabelen laat beginnen met # of //, dan zal het cms die regel negeren. Dit kun je dus ook gebruiken om zelf commentaar toe te voegen aan de stijl-variabelen... bijv. om jezelf te herinneren waarom iets ook al weer zo was geregeld ;-)

// Dit is een commentaarregel die niet zichtbaar is voor de redacteur
# deze ook. En onderstaande variabele is niet (meer) in gebruik...
#Variabele:tmplXYZ(img)

Voorbeelden

Klik in de lijst hierboven (of links in het menu) op de naam van een variabele voor voorbeelden van het gebruik van de variabele. Het toepassen van de variabelen in de html wordt uitgelegd in Structuur vormgeving.