home | sitemap

Post-processor 

Het cms is een software-applicatie die veel (zichtbare en onzichtbare) functionaliteit beschikbaar stelt om de vormgever en redacteur het bouwen en beheren van een website zo makkelijk mogelijk te maken. 

Soms kan het echter zo zijn dat het cms te kort schiet; dat een bepaalde vormgeving niet zo maar gerealiseerd kan worden en/of een functionaliteit ontbreekt. Mocht dat het geval zijn, leg het dan altijd voor aan ons: misschien is de oplossing heel simpel en snel te realiseren of anderszins op korte termijn beschikbaar te maken als vaste uitbreiding op het cms.

In het geval het een zeer specifieke functionaliteit is die bijna geheel is afgestemd op een vormgeving en website kan de post-processor uitkomst bieden. Een post-processor kan alleen door ons gemaakt worden. Op basis van de gewenste functionaliteit zullen wij vooraf een kostenopgave doen.

NB: een post-processor moet per website gemaakt worden. Het is dus geen onderdeel van de vormgeving dat automatisch voor alle websites beschikbaar is die die vormgeving gebruiken. Een post-processor kan wel door ons gekopieerd worden naar andere websites die ook die vormgeving gebruiken en dus de post-processor nodig hebben.

Wat is/doet de post-processor

De post-processor is een 'klein' stukje programmacode dat het cms kan aanroepen als de html-pagina voor wat betreft het cms helemaal af is: de pagina hoeft alleen nog maar naar de de browser gestuurd en getoond te worden.
De programmacode van de post-processor kan deze kant-en-klare html-pagina helemaal vrij bewerken: het kan html-code invoegen, html-code vervangen, opschonen, bewerken, etc. Dit zou eventueel ook met javascript in de browser kunnen, alleen heeft de post-processor 1 groot voordeel: het wordt op de server van het cms uitgevoerd en kan nog alle functionaliteit van het cms aanroepen en/of data als pagina's menustructuren, statistieken, afbeeldingen, etc. van de website (en andere websites!) ophalen en gebruiken. 

NB: de post-processor wordt zowel voor pagina's te tonen in het cms als te publiceren pagina's aangeroepen. De post-processor doet in feite een laatste dynamische bewerking op een statische html-pagina. Eenmaal gepubliceerd zal een html-pagina direct aan de bezoeker worden getoond. De post-processor kan bijvoorbeeld niet worden gebruikt om het aantal online bezoekers op de pagina te tonen. Dat kan eventueel alleen via de dynamische homepage of eigen modules.

Voorbeelden

Enkele voorbeeld van post-processors:

Random afbeeldingen

Voor een website is een random afbeelding 'generator' gemaakt. De post-processor deelt de tekst op een pagina op in de losse woorden. De losse woorden worden vervolgens gebruikt om afbeeldingen te zoeken met die woorden als trefwoord. Vervolgens worden 1 tot 5 afbeeldingen geselecteerd en in de pagina ingevoegd. Zonder dat een redacteur expliciet afbeeldingen hoeft te kiezen worden pagina's van relevante afbeeldingen voorzien.

Inhoudsopgave

Voor een vormgeving in de vorm van een boek is een post-processor gemaakt die van het menu een inhoudsopgave maakt: achter elk menu-item komt het volgnummer te staan waarbij de post-processor rekening houd met eventuele tussenliggende pagina's ontstaan door submenu's. Het menu ziet er dus ongeveer zo uit:

Homepage.............1
Over ons.................2 (heeft 3 subpagina's, dus volgende hoofdmenu-item staat op 'bladzijde' 6)
Onze producten.....6
etc...

Fotoalbum

De redacteur moet een map met foto's kunnen opgeven voor een pagina, waarna het cms deze foto's in een soort van fotowiel kan laten ronddraaien. De bezoeker kan daarbij zelf de richting bepalen en ziet de foto's van klein naar groot in beeld 'draaien.' Een soortgelijk draai-effect moest gemaakt worden voor submenu's.

De post-processor haalt op basis van de naam van de map alle foto's op en zet deze in een javascript-array dat in de pagina wordt ingevoegd. Met javascript zelf wordt in de browser het draaien verzorgt.
Voor het draai-effect van het menu bepaalt de post-processor om welk menu het gaat, bepaalt de bijbehorende pagina's en titels en lead-images, en zet deze in javascript-arrays waarna dezelfde javascript in de browser het draaien van het menu verzorgt.

 

Ticker-tape

Om nieuwsitems in de vorm van een ticker-tape te tonen haalt de post-processor de nieuwsitems op en zet deze als een lange lijst in de html-pagina waarna javascript het 'lopen' van de ticker-tape in de browser verzorgt.