home | sitemap

Flash XML-bestanden

Als er 1 of meerdere definities zijn gemaakt van XML-bestanden kunnen de bestanden zelf worden aangemaakt. Per flash dient een bestand te worden aangemaakt, al kunnen meerdere flashes indien mogelijk ook 1 en hetzelfde bestand gaan gebruiken.

Het scherm toont standaard het overzicht van de bestaande bestanden. Klik op 'Nieuw XML-bestand' om een nieuwe bestand aan te maken.

Kies eerst het soort XML-bestand. de dropdown geeft een lijst van alle beschikbare definities. Kies een definitie en het scherm zal zich automatisch verversen.

Vul vervolgens naam en omschrijving in. De naam wordt o.a. getoond bij de stijl-variabelen als de redacteur een XML-bestand moet gaan kiezen voor een flash.

Na de omschrijving volgen alle variabelen die kunnen worden ingesteld. De werking/mogelijkheden zijn gelijk aan de gewone stijl-variabelen.

Indien alle variabelen zijn ingevuld kan het bestand worden opgeslagen.
Het bestand is meteen aangemaakt en beschikbaar in het cms en kan dus ook direct ingesteld worden bij de stijl-instellingen. Met het publiceren van de website worden alle XML-bestanden ook gepubliceerd voor gebruik op de 'gewone' website.

Indien gewenst kan een XML-bestand ook direct ververst worden zonder de website te moeten publiceren: klik in het overzicht op het ververs-icoontje achter een XML-bestand en het zal gepubliceerd worden.

Last bu not least moet een XML-bestand nog aan een flash gekoppeld worden. Afhankelijk van de werking van de flash dient de url naar het XML-bestand opgegeven te worden. Via de stijl-variabelen kan een variabele van het type 'flashvar' aangemaakt worden. Deze zal een lijst tonen van alle beschikbare XML-bestanden. Voorbeeld:

XML-bestand voor flash:tmplFlashXML(flashvar)

In de html/template zijn vervolgens twee variabelen beschikbaar:

tmplFlashXML: bevat het unieke id van het XML-bestand, bijv. '000003'.

_xcms_flashvar_url_tmplFlashXML: bevat het pad naar het XML-bestand.

In het cms is het pad naar een XML-bestand altijd /cms/data/<website>/xml_flashvars/<id>.xml. In de publieke website is het pad altijd /<website>/_xml/<id>.xml. Deze paden kunnen dus ook worden gebruikt om de XML direct op te vragen en te bekijken.

Het XML-bestand kan in de HTML bijvoorbeeld als volgt aan de flash worden gekoppeld (in vet enkele aandachtspunten die na het voorbeeld worden toegelicht):

<script type="text/javascript">
  var u = (new Date()).getTime() % 1000000000; 
  var url = '<!-- TMPL_VAR NAME="tmplFlash" -->?xmlUrl=<!-- TMPL_VAR NAME="tmplFlashXML" ESCAPE="URL" -->?u='+u;
  writeObject(
    '<object id="actie" width="187" height="139" data="'+url+'" type="application/x-shockwave-flash">'+
      '<param name="movie" value="'+url+'" />'+ 
      '<param name="quality" value="high" />'+ 
      '<param name="wmode" value="transparent" />'+ 
    '</object>'
  ); 
</script>

Waarin tmplFlash de stijl-variabele met de flash zelf is en tmplFlashXML het gekozen XML-bestand.
Let op het gebruik van de functie writeObject() om de hinderlijke 'Klik hier om object te activeren'-melding in Internet Explorer te voorkomen. Verder wordt gebruik gemaakt van een random getal u om de URL naar het XML-bestand steeds uniek te maken om te voorkomen dat de flash (cq. de browser) het XML-bestand cached en daardoor te allen tijde het actuele bestand gebruikt.
Tevens wordt de template variabele voor het XML-bestand voorzien van een ESCAPE="URL". Dit om er voor te zorgen dat slaches (/) in de url worden vervangen met %2F wat nodig is als een url wordt meegegeven via een andere url (namelijk de url naar de flash zelf).

NB: hoe en welke variabele naam te gebruiken is voor het doorgeven van het XML-bestand hangt af van de flash. Vraag dus aan de maker van de flash naar de mogelijkheden!