home | sitemap

Gegevens 

De objecten-module ondersteunt een onbeperkt aantal sets met 75 vrij te definieren invoervelden. Door in het cms naar de objecten-module te gaan en vervolgens naar 'Veld-definities' te gaan kunnen deze sets en (invoer)velden worden geconfigureerd.

Gegevens configureren

De module kent geen vaste data-structuur of velden. Voor een object zijn 75 velden beschikbaar die vrij geconfigureerd kunnen worden. Objecten kunnen weer deel uit maken van een set. Tussen objecten kunnen weer relaties worden gelegd binnen de eigen set, maar ook met objecten in andere sets.

Sets

De module kent 1 standaard set waarvan de velden vrij geconfigureerd kunnen worden. Als meerdere sets van objecten gewenst zijn, dan kunnen die worden aangemaakt door de gewenste naam in te vullen en op de +-knop te klikken. Eigen sets kunnen ook weer worden verwijderd (incl. alle data!!!) door op het verwijderen-icoontje te klikken achter de geselecteerde set.

Tip: Een set kan worden hernoemd door deze te selecteren en in het veld er onder de nieuwe naam op te geven. Houd vervolgens de Shift-toets ingedrukt en klik op de +-knop en de set zal worden hernoemd.

De configuratie van de velden is voornamelijk bedoeld voor de invoer van de gegevens door de redacteur. Het bepaald namelijk de weergave en invoermogelijkheden van de gegevens.

De volgorde van de gegevens zoals de redacteur die zal zien tijdens het invoeren kan via de op/neer-pijltjes voor elk veld worden beinvloed. Deze volgorde is niet van invloed op hoe de gegevens aan de bezoeker worden getoond... dat wordt immers bepaald in de templates.

Elk veld heeft een vaste (database)naam, namelijk field1, field2, etc. Het nummer van elk veld staat voor de naam in de kolom #. In de templates dient voor de weergave van het gegeven die (database)naam te worden gebruikt.

Per veld zijn de volgende instellingen mogelijk:

Naam

De naam van het veld zoals het getoond zal worden aan de redacteur. De naam van een veld hoeft niet gelijk te zijn aan de naam van het gegeven zoals de bezoeker deze op de website zal zien. In de templates zijn alleen de gegevens beschikbaar en kunnen dus zelf andere namen voor velden worden gebruikt.

Type

Het type bepaald wat voor soort gegeven de redacteur kan invoeren. De mogelijke typen komen overeen met de soorten stijl-variabelen die het cms kent.

De volgende typen zijn beschikbaar:

Achter elk type staat tussen haakjes het soort stijl-variabele. Zie Stijl-variabelen voor de werking en de mogelijkheden van elk type.

Het type 'Lijst' is geen gewone stijl-variabele: bij dit type geeft de module de redacteur de mogelijkheid of een bestaande waarde te kiezen uit een keuzemenu of zelf een nieuwe waarde op te geven.
Als er voor dit veld nog nooit een waarde is opgegeven zal er (nog) geen keuzemenu getoond worden.
Door deze werkwijze maakt de redacteur zelf 'stamtabellen': door elke keer een bestaande waarde te kiezen of een nieuwe op te geven onstaat er vanzelf een lijst van gewenste waarden die hergebruikt kunnen worden.

Relaties tussen sets
Na de bovengenoemde typen toont het keuzemenu de lijst van sets. Door een set als type te kiezen kan een relatie worden gelegd met 1 of meerdere objecten uit een andere set. Zo kan bijv. een object uit een set 'Plaats' een relatie hebben met een object uit de set 'Gemeente' die vervolgens weer een relatie heeft met de set 'Provincie'.

Invoer-filter en Invoer-formaat

Indien gewenst kan de invoer door de redacteur worden beperkt zodat alleen gewenste waarden ingevoerd kunnen worden.

Met 'Invoer-filter' kan worden voorkomen dat de redacteur niet toegestane/gewenste karakters op kan geven. In het veld kan een reguliere expressie worden opgegeven. De gebruikelijke / aan het begin en eind zijn niet nodig.

Voorbeeld:
Om te zorgen dat alleen een bedrag ingevoerd kan worden zijn alleen de karakters 0-9 en , toegestaan. De bijbehorende reguliere expressie: [0-9,]

Met 'Invoer-formaat' kan worden afgevangen dat de redacteur een gegeven verkeerd opgeeft. In het veld kan een reguliere expressie worden opgegeven. De gebruikelijke / aan het begin en eind zijn niet nodig evenals de ^ en $ bij resp. het begin en eind zijn niet nodig om de totale invoer te controleren (^ en $ worden automatisch toegevoegd!).

Voorbeeld:
Om te zorgen dat de redacteur een geldig bedrag opgeeft: \d+(,\d{2})*
(De redacteur kan nu alleen bedragen als 1, 12, of 1,23 opgeven. ,12 of 1,2 zijn bijv. niet mogelijk.)

Uitvoer-formaat

Voor de typen 'Tekst' en 'Lijst' kan een uitvoer-formaat worden gekozen (alle andere typen hebben een vast formaat).

Vooralsnog is er één formaat beschikbaar: Bedrag. Bedrag voegt duizendtalscheidingstekens toe aan een getal met behoudt van decimalen. 1234,56 wordt bijv. 1.234,56, 1234 wordt 1.234.

Tonen in overzicht ()

In de module komt de redacteur standaard in het overzicht van objecten. Om zelf te kunnen bepalen welke gegevens in het overzicht getoond moeten worden kan hier een vinkje worden gezet.

Naam-veld()

Als een set wordt gebruikt als type, dan dient de module te weten welk veld als naam gebruikt moet worden. Vink voor het gewenste veld deze optie aan.

Relatie-veld ()

Een set als type kan ook (meer dan eens) naar zichzelf verwijzen. Op die manier kunnen relaties binnen een set worden gemaakt. Om de module aan te geven op basis van welk veld de relatie gelegd moet worden dient het gewenste veld aangevinkt te worden.

Toegang bezoekers

Als de website beschikt over de beveiligde toegang-module, dan kan ook worden ingesteld welke velden voor een gebruiker zichtbaar zijn (), bewerkt kunnen worden () en of het veld dan verplicht is ().

Instellingen

Naast de 75 velden kunnen ook enkele instellingen per set worden ingesteld:

Velden voor titel detailpagina

De titel van een detailpagina verschijnt in de titelbalk van de browser en is belangrijk voor zoekmachines. De titel van de detailpagina kan worden opgebouwd aan de hand van de gewenste velden. Geef de gewenste titel op met de veldnamen. De module zal de veldnamen vervangen met de inhoud van de velden.

Voorbeeld:

Product field1 (onderdeel van field2)

wordt

Product deurklink (onderdeel van deur)

Velden voor SEO url

De url van de detailpagina kan zoekmachine vriendelijk worden gemaakt. Om de url voor een huizen-module op te bouwen volgens landnaam (field1), plaatsnaam (field2) en straatnaam (field3) dient field1,field2,field3 opgegeven te worden.

Default template

Indien gewenst kan hier de gewenste template opgegeven worden die de module standaard moet gebruiken voor deze set. Welke templates beschikbaar zijn hangt af van de vormgeving.

Default content pagina

Indien gewenst kan hier de gewenste content pagina opgegeven worden waarop de module getoond moet worden voor deze set.

Velden voor adres

De objecten-module kan automatisch een Google Maps-coordinaat bepalen en bij het object opslaan. Om dat te kunnen doen moet de module weten welke velden samen een adres maken. Stel dat de velden field3, field8 en field9 resp. de straatnaam, postcode en plaats bevatten. Bij 'Velden voor adres' geef je dan bijvoorbeeld op:

field3, field8 field9, Nederland

De module vervangt eenvoudig de veldnamen met de echte gegevens. Bovenstaande wordt dan bijvoorbeeld:

Stationsweg, 1234 AB Plaatsnaam, Nederland

Dat geeft de module door aan Google Maps en slaat een gevonden coordinaat op in het veld coord dat met <!-- TMPL_VAR NAME="coord" --> in de templates opgevraagd kan worden.